Vlaams stoofvlees

Vlaams stoofvlees

Vandaag gaan we iets maken waar we het al eerder over gehad hebben: Vlaams stoofvlees. Het lijkt op een manier op draadjesvlees, maar dan totaal niet. Het is een recept van onze lieve moeder (hoi mam) en het is veruit het beste stoofvlees dat je kan eten. “Maar jongens, ik heb wel eens een frietje stoofvlees op een (foodtruck)festival gehad…” Gadverdamme. Als je stoofvlees heb gegeten op een festival is het dit káttenvoer. Ik zou het oprecht niet aan m’n hond durven geven, de zure smaak komt nu al naar boven.

Wat heb je nodig? (5 pers.)


 • 1,4 kilo riblappen
 • 4 grote uien
 • mosterd
 • laurierblaadjes
 • 1,5 liter bruin bier (wij gebruiken 2 flessen Piedboeuf)
 • margarine
 • roomboter
 • 2 bruine boterhammen
 • zout
 • friet
 • allesbinder

We beginnen met de riblappen. Omdat wij goedkoop zijn, halen wij ze bij de Lidl. Onze tip: haal 2 bakken, eentje met gewoon veel vlees en de andere met wat meer vet.
Snijd daarna je riblappen in klein blokjes zodat ze goed te eten zijn. Pak een pan en verwarm daarin een goede klont boter en margarine.

Als de boter gesmolten is, doe je ongeveer 1/4 van je blokjes vlees in de pan. Zorg ervoor dat ze allemaal contact hebben met de pan en niet op elkaar liggen, anders ben je het vlees aan het stomen en niet aan het bakken. Giet dan je blokjes en de jus in een kom en herhaal het allemaal met de rest van het vlees, inclusief de boter en margarine.

Snijd daarna je vier uien in grote stukken. Dit hoeft niet zo klein want we gaan ze smoren. “Jongens, wat is smoren?” Dat is makkelijker dan je denkt. Je doet weer een klontje boter in de pan, samen met de uien. Je zet het vuur dan op laag en doet je deksel erop voor 3 minuten.

Nu komt het beste deel van dit gerecht: Bier!
Omdat wij goede vrienden in het zuiden des land hebben, kunnen wij aan het het mooiste kookbier komen dat Vlaanderen te bieden heeft: Piedboeuf. Nu kun je prima een ander bruin biertje gebruiken, maar als je in de buurt bent van Vlaanderen: neem dan dat mee (je kan het ook bestellen).

Voeg nu je bier samen met twee bruine boterhammen met een goede laag van je favoriete mosterd toe aan de pan. Met een goede laag bedoelen we pindakaas-dik. Voeg nu een shitload aan laurierblaadjes toe. Als je denkt “dit is wel genoeg” moet je er nog vier bij gooien. Op de foto zie je er inderdaad vier, maar dat komt omdat ik er al een deel ingegooid had voordat ik me bedacht dat ik nog een foto moest maken.

Breng dit zachtjes aan het borrelen, doe de deksel erop en laat dit minimaal vier uur staan. Proef nu af en toe de “saus”. Het is niet erg als hij niet zout genoeg is, dat doe je aan het einde. Anders krijg je een veel te zout gerecht (de boel kookt nog wat in). Voeg als laatste nog wat allesbinder toe tot de saus zo dik is als je wil!
Dan heb je nog twee opties: je maak je eigen friet (dat komt er aan, beloofd), of je haalt het bij de frietzaak. Aangezien wij lui zijn halen we ze vandaag bij de frietzaak! Haal voor het eten zoveel mogelijk de laurierblaadjes uit de pan. Eet smakelijk!

Comments are closed.