Five Guys Review

Five Guys Review

Utrecht barst van de kleine cafés en eettentjes. Zoals Rik in Rotterdam reviews doet, doe ik dat in Utrecht. Deze keer eten we samen bij Five Guys.

Eerder vorig jaar openden ze in Eindhoven hun restaurant en nu in Utrecht. Five Guys biedt een simpel concept aan: hamburgers en frietjes. Geen twintig soorten, maar eigenlijk maar twee. Een hamburger of cheeseburger, normale frietjes of Cajun frietjes. Je past je burger aan met (gratis) toppings. Daarnaast staan er op het menu nog hotdogs en milkshakes! Five Guys komt uit Amerika maar wij kennen ze eigenlijk vooral van dit.

Met zo’n liedje kunnen we niet anders dan enthousiast naar het nieuwe Hoog Catharijne gaan waar de eerste Five Guys zit (op het plein onder het bollendak). We komen binnen op de eerste openingsdag en de boel zit stampvol.

We lopen binnen en wat meteen opvalt is dat de muren vol hangen met lovende reviews van kranten en online blogs. “Best Burgers -D.C 2013” of “Best of the best Fast Food”. Geen stukje muur is leeg, als het niet over de headlines van de “Best burgers Evah” gaat, zijn het krantenartikelen die maar doorgaan over hoe goed de burger is… Damn dudes we zijn al binnen, je hoeft ons niet meer over te halen.

Dan het interieur. Alles schreeuwt franchise, rood, wit. Wij zijn in kantines geweest die beter zijn ingericht. De inrichting lijkt erop ontworpen te zijn om je weer snel buiten te krijgen. De gehele zaak is verlicht met TL-bakken en voelt meer als een autodealer dan een plek om te eten. Daarnaast staan veel van de tafeltjes die beschikbaar zijn vol met afval.

Maar we komen niet voor het vieze lelijke interieur maar voor het eten! Omdat we veel willen proberen bestellen we een hamburger, cheeseburger, hotdog, frietjes en wat te drinken. De hamburger en cheese burger bestellen we “all the way”, wat betekent dat het met alle toppings komt zonder een verschil in prijs! Wat awesome. Dat de prijs dan €30,50 nemen we er dan maar even voor lief bij (wel voor twee personen dus).

Zeker als we weten dat het drinken namelijk onbeperkt is en je eindeloos mag bijvullen! Daar zijn wij moeilijk hard fan van! Er zijn zoveel opties voor frisdranken dat we moeite hebben om te kiezen. Wij zijn altijd fan van meer drinken bij ons eten! Sommige frisdranken komen ook met een optie om ze koolzuurvrij te krijgen. Terwijl we moeilijk doen over welke frisdrank we gaan kiezen, schreeuwt er iemand de hele tijd TIERTYTREE door de zaak. We hopen dat dat 33 betekent, maar niemand reageert. Blijkbaar duurt het ook een tijdje voor diegene begrijpt dat het zijn order is want na een minuut of twee reageert er eindelijk iemand. Er moet toch een betere manier zijn dat dit?


We krijgen onze bestelling in een papieren zak met daarin de in aluminiumfolie verpakte burgers en een hotdog! Het is leuk om even te speuren welke burger van wie is en dat de zak echt goed gevuld is met friet, en de frietjes zijn echt heel goed. Lekker krokant en goed genoeg gezout. Ook de hotdog smaakt goed.

We hadden hiernaar uitgekeken: de grote “super verse best burgers of fast food” uit Amerika… en ze zijn gewoon vrij slecht. Beide burgers zijn zompig, vet, doorbakken en nat. We hebben burgers gehad bij de Smullers die drie uur onder de hittelamp gelegen hebben die beter waren dan dit. We hebben hamburgers gehad op koningsnacht waarvan we niet zeker wisten of je het wel legaal vlees mocht noemen. Maar dit… De stukjes vlees die voor burgers moeten doorgaan komen het beste in de buurt van doodgebakken inlegzool (ze zijn te dun voor schoenzolen).
Jongens, hoe kan een burger nou doodgebakken zijn en vet en zompig”. Het geheim van deze truc zit in het broodje, waarvan wij vermoeden dat het vlak voor bediening door de bilspleet van een dikke man gaat, die op dat moment op een loopband staat. De smaak is een warboel van dingen die niet bij elkaar passen of horen. Het beetje vlees dat ik zou moeten kunnen proeven verdwijnt onder de saus.

Na wat onderzoek blijkt dat alle hamburgers van Five Guys doorgebakken (Well Done) worden. “Een goede kok weet wanneer een burger klaar is” . Inderdaad, en dat is nooit well done. Nu kun je natuurlijk zeggen: “Dudes, alsof de Mc dat niet doet”. De Mc heeft geen borden van een halve meter die zeggen dat als Jezus zelf naar beneden vanuit de hemel zou komen, hij nog geen betere burger kan bakken.

TL;DR
Normaal proberen wij neutraal en genuanceerd te zijn, maar in dit geval…fuck it.
Er klopt niets van deze burger. Hij is droog terwijl hij vet is, hij is vet terwijl hij smaakloos is, hij is smaakloos terwijl er teveel shit op zit, er zit teveel shit op en is nog steeds niet genoeg zodat je het idee hebt dat je een burger eet. Five Guys wil zijn burgers geen Fast Food noemen, wij willen dat het stopt met het burgers te noemen. Er is geen reden om je geld weg te gooien bij Five Guys, tenzij je ook meteen geld uitgeeft voor een pakje rennie.
Er zijn zo onwijs veel geweldige plekken in Utrecht die geweldige burgers bakken, voor minder geld, betere service en een betere sfeer, bijvoorbeeld onze favoriete plekken:
Meneer Smakers
Firma Pickles&Wine
Beers&Barrels
BurgerBar
De Branding
Ruig


Sterkte!

 

Comments are closed.