Frites Atelier Amsterdam Review

Frites Atelier Amsterdam Review

Utrecht barst van de kleine cafés en eettentjes. Zoals Rik in Rotterdam reviews doet, doe ik dat in Utrecht. Deze keer: de nieuwe Utrechtse vestiging van het Amsterdamse Frites Atelier Amsterdam.

img_3919-2En dat zullen we weten dat het Amsterdams is: overal is duidelijk het wapen van Amsterdam op te vinden. Wat op zich raar is, want op dit moment van schrijven is er nog helemaal geen Amsterdamse vestiging. Het is het idee om binnenkort in Amsterdam hun “flagship”-filiaal te openen en dan snel naar het buitenland uit te breiden.

img_3928Waar vroeger Musa’s Place zat op de Steenweg, zit nu dus het Frites Atelier. Het is een klein gezellig restaurantje met een schitterende inrichting. Je kan er niet binnen zitten, maar buiten staan leuke tafeltjes waar je gemakkelijk kan gaan zitten. We vragen ons alleen stiekem af hoe ze dat in de winter gaan doen.
Een reden naast het schitterende interieur om een bezoek te brengen aan het FA is de beroemde naam die synoniem staat voor kwaliteit… Sergio Herman. Hij heeft het menu samengesteld, en de sauzen bedacht.
Het menu is terug te vinden op een spiegel. Het Frites Atelier werkt met een vast principe dat ongeveer zo werkt:
De frietjes zijn altijd € 3,50. Dan heb je de keuze uit toppings of sauzen tegen meerprijs. Bij de toppings heb je de keuze uit Vlaams stoofvlees of Amerikaanse Pastrami. Bij de sauzen kun je twee speciale “culinaire” sauzen kiezen die in keramieken pompjes staan.:

  • Belgian Classic
  • Basil
  • Truffel
  • Pepper
  • Bearnaise

Als dat niet genoeg keuze is, heb je ook nog de optie om voor de “Indo Peanut sauce” of voor de “Peanut & Mayo” combinatie te gaan. In goed Hollands; pindasaus of pindasaus met mayo. Daarnaast hebben ze iets wat ik voor het gemak de “Sergio-keuze” noem. Het is een frietje met anchovis-mayo, citroen en “crispy chicken skin”. We besluiten de “Sergio-keuze” en de friet met Vlaams stoofvlees te nemen en een huisgemaakte ijsthee.

img_3930 img_3933

Ondanks dat het erg rustig is, wordt onze naam à la Starbucks gevraagd… We gaan rustig buiten zitten. Als eerste is de ijsthee echt geweldig. Zelfs als je op een zwaar dieet bent en 9 kilocalorieën per dag naar binnen mag werken, dan probeer je dit in plaats van je appel. Mensen die ons kennen weten dat we een lichtelijke obsessie hebben met (fris)dranken. De ijsthee is exact wat je op een warme dag wil, en het past geweldig bij de frietjes.
img_3942

“Genoeg gezever over de ijsthee Fly, we willen weten wat je van de friet denkt” Okay, okay!
De frietjes worden in een mooi kartonnen bakje geleverd, en is een prima portie! We hebben vaker “Vlaams” stoofvlees gegeten bij foodtrucks, en die stellen altijd teleur als we die vergelijken met die van ons Moeke. Deze niet. Het frietje stoofvlees is echt lekker, voor ieder die nog nooit een proper frietje gehad heeft met stoofvlees (ik begin er Vlaams van te schrijven…) is dit een aanrader.
Sommige mensen zullen zeggen dat het een prijzig frietje is van € 8,- maar wij zeggen; een volle tank tot over de grens kost veel meer.

img_3945-2

Dan “Sergio’s keuze”. Prima frietje, maar misschien niet helemaal voor ons. Misschien lag het aan onze verwachtingen, maar we hadden meer verwacht. Het komt voornamelijk omdat we dit frietje pas aten nadat we het stoofvlees aten. Het is dus zeker geen slecht frietje, maar is misschien een beetje teleurstellend tegenover het geweldige frietje stoofvlees.

TL;DR

Als je het geld hebt: doen! We zijn blij met deze aanwinst in de Steenweg. Er is stevige concurrentie in Utrecht qua friet, maar iedereen zou minimaal een keertje langs moeten gaan (al was het alleen maar voor de ijsthee en het stoofvlees). Het Frites Atelier heeft een redelijke portie friet, waarna je geen honger meer hebt. De prijs zit wel wat aan de hoge kant, maar we hadden niets anders verwacht met een naam als Sergio Herman. We komen graag terug om de friet pastrami en de friet pinda uit te proberen.

beoordeling-friet

Comments are closed.