BroervoerBurger

BroervoerBurger

Utrecht heeft veel hamburgerbars… heel veel hamburgerbars. Nu heeft Pickles een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe hamburger die wij zelf mochten ontwerpen. Dus zijn wij de afgelopen weken bezig geweest om onze eigen hamburger te maken. We besloten om niet één hamburger te maken, maar maakten er drie! “Maar wie eet er nou in godsnaam drie hamburgers?” Rik . Sommige mensen… maar daarom maken wij mini-burgers, die je heel fancy Sliders zou kunnen noemen.

Wij hebben geprobeerd onze eigen draai aan de wedstrijd te geven. Omdat wij twee broers zijn en we nog een jonger zusje hebben die achter de schermen ook nog van alles en nog wat doet voor ons (hoi Lon), maken wij dus ook drie mini-burgers die allemaal op elkaar lijken maar toch net iets anders zijn.

Het maken van een hamburger bestaat uit drie belangrijke onderdelen/fases:
– Hamburger
– Toppings
– Broodje

En wat hebben we daarvoor nodig?

Wat heb je nodig? (2 personen, 6 mini-hamburgers)


 • 500 gram rundergehakt
 • 110 gram spekblokjes
 • ei
 • paneermeel
 • 6 kleine broodjes
 • augurken (wij hebben zelf ingelegde van de vishandel op Hoog Catharijne)
 • Leerdammer kaas
 • zak uien
 • balsamico-azijn
 • pepers met kaas (AH)
 • Sriracha Mayo
 • avocado
 • aioli
 • honing + mosterd

 

Broodje
Wij haalden broodjes bij de bakker, zes minibroodjes voor onze sliders. Snijd je broodjes doormidden en smeer je broodjes in met olie. We bakken de doorgesneden kanten in onze gietijzeren grillpan. Op deze manier zorg je ervoor dat je broodjes wat knapperiger worden.

De Hamburgers
Het belangrijkste aan een hamburger is natuurlijk de hamburger zelf, en daar zit meteen het probleem. Bijna al het gehakt dat je uit de supermarkt haalt heeft een laag vetgehalte, en dat is nou net niet wat je wil voor je hamburger. Een goede burger heeft ongeveer 20% aan vet in het gehakt. Gehakt uit de supermarkt heeft vaak ongeveer 15% vet, en dan hebben we het nog niet eens gehad over dit monster. Gelukkig vonden we dit bij de AH. “ieuw vet”  Nomnomnom vet!
Snijd je vetblokjes in minuscule stukjes. Nu kunnen we doen of wij dat ook gedaan hebben, maar Rik heeft een foodprocessor gekocht dus doen wij het lekker fijn zo (no pun intended). Door het toevoegen van spekblokjes met 22% vet aan je gehakt zorg je ervoor dat je hamburger een licht zoute en rokerige smaak krijgt, iets wat je nooit gaat krijgen als je gewoon gehakt koopt (of van die voorverpakte dingen). Meng dan nu je spekblokjes, een ei en wat paneermeel bij het gehakt tot het een geheel is.

Weeg ongeveer 80 gram vlees af en maak er kleine schijfjes van (methode hier). Als je zes mooie schijven gemaakt hebt, zet je ze in de koelkast. Normaal moet je ervoor zorgen dat je vlees op kamertemperatuur is, maar bij burgers is dat niet het geval. Door ze te koelen worden de burgers wat steviger en kan je ze makkelijker bereiden zo.

Nu ze wat steviger zijn pak je een bord en leg je de hamburgers erop. Bestrooi ze met peper en geen zout! Door het toegevoegde spek is het vlees al zout genoeg. Zorg ervoor dat alle kanten van de burger gepeperd zijn, dat betekent ook de zijkanten. Dan is het tijd om ze te bakken!

Toppings
Nu kunnen we lang over onze toppings gaan praten maar we kunnen ook een plaatje laten zien. (klik voor een nog groter voorbeeld gewoon op het plaatje).

We hebben gekozen voor Leerdammerkaas, omdat plastic “cheddar” toch al vaak op hamburgers zit en we er een beetje op uitgekeken raken. De pepertjes met kaas geven de burger net een beetje meer pit.

De gekarameliseerde uien maakten we door uien te snijden en in een pannetje te doen en dit op laag vuur aan te zetten. Laat ze ongeveer een uurtje zachtjes staan. Voeg na drie kwartier twee eetlepels balsamico-azijn toe en drie eetlepels suiker. Als je geen azijn toevoegt, is de suiker absoluut niet nodig. Bouw je mini-hamburgers nu volgens bovenstaand plaatje. Eet smakelijk!

 

 

Comments are closed.