“Krookworst” kroket

“Krookworst” kroket

“De wat nu?”  Blijkbaar bestaat de Amsterdamse Febo 75 jaar en de HEMA 90 jaar. Om dat te vieren, wil Febo graag een HEMA-Rookworstkroket maken. HEMA heeft besloten niet mee te doen, maar wij zijn altijd in voor een feestje!  Wij gaan dus als eerste in Nederland de krookworst maken!

Voor dit experiment gaan we dus een kroket maken van een HEMA-rookworst. De vraag is: hoe doe je dit? Omdat we plotseling alle twee spontaan allergisch zijn geworden voor “dingen”, pakken we dus gewoon de allergeneninformatie van de HEMA en de Febo erbij. Die leert ons dat er in de rookworst 95% varkensvlees zit, en in de kroket selderij zit. We gaan dus een varkenskroket maken!

img-20161104-wa0021

Wat heb je nodig? 


 • 2 HEMA-rookworsten
 • 500 ml water
 • 1 kleine witte ui
 • 1 wortel
 • bleekselderij
 • 1/2 blokje runderbouillon
 • 150 gram roomboter
 • 110 gram bloem
 • paneermeel
 • 3 eieren
 • zout & peper

We gaan proberen zo dicht mogelijk bij een goede kroket met de HEMA-smaak te komen. Dat geeft ons eindelijk eens de kans om jullie een bouillon te leren maken en wat Frans. “Waarom is alles toch altijd Frans in de keuken?” . Omdat ze in tegenstelling tot de Hollandse keuken nooit gedacht hebben ‘goh, laten we een Croquette en een rookworst mengen’.

img-20161104-wa0023

We snijden de eerste rookworst in stukjes en doen dit in een pan met 500 milliliter water. Dan brengen we het water snel aan de kook op hoog vuur. Als het water eenmaal kookt, zetten we het vuur op mid-laag en laten dit een uur zachtjes doorsudderen met de deksel erop. Dan snijden we de ui, de wortel en de bleekselderij in kleine stukjes. Dit is wat ze een mirepoix noemen (leer je tijdens het dik worden toch nog iets). Na een uur doen we de mirepoix erbij en laten het dan nog een halfuurtje doorkoken.

Nu onze bouillon bijna klaar is, zeven we onze mirepoix en de stukjes rookworst uit het water. De rookworst die we gebruikt hebben, is nu totaal smaakloos geworden en kunnen we ook gewoon weg doen. Maar wat is een kroket nu zonder stukjes vlees? Dus wellen wij de andere rookworst nog voor 20 minuutjes in de bouillon.

Daarna haal je je stukken rookworst uit je bouillon, en snijd je ze in kleine stukjes. Giet je bouillon over in een maatbeker: als het goed is, houd je ongeveer 3,5 dl over. Voeg hieraan een half runderbouillonblokje toe.

Tijd voor je roux! Neem 150 gram aan roomboter en smelt dit langzaam op mid-hoog vuur. Als alle boter gesmolten is, voeg je langzaam de 110 gram gezeefde bloem toe. “Pffff tuurlijk, ‘gezeefde’ bloem”. Niet zo huilen, als je bloem zeeft dan heb je minder kans op klontjes, en dat betekent dat je minder hard moet roeren. Voeg dan nu langzaam, beetje bij beetje, de 3,5 dl bouillon toe.
Zet je pan nu op hoog vuur, het is de bedoeling dat je de bloem even “uitbakt”. Dit ziet er ongeveer uit als bubbelende lava. Vergeet niet goed door te blijven roeren. Er is maar één ding erger dan rauwe bloem, en dat is verbrande bloem. Voeg nu de stukjes rookworst toe.img_20161107_191725

Je ragout is nu klaar! Neem een klein lepeltje en proef goed, dit is het laatste moment dat je nog peper en zout kan toevoegen naar smaak. Wij vonden dat hij iets meer peper nodig had, maar dat moet je zelf op dit moment beslissen.
Schep de boel over naar een bak die makkelijk de viezer in kan. Je kan het ook een nacht in de koelkast zetten, maar wij zijn meer van de snelle hap. Laat je mengsel ongeveer 30 minuten opstijven.

img_20161107_192902

Nu je 30 minuten de tijd hebt gehad om Rundfunk te kijken, is je mengsel opgestijfd. Pak een mes en snijd je ragout in gelijke delen. Pak deze dan los in in huishoudfolie en rol deze tot “kroket”-maat. Normaal zou je ze dan in de juiste lengte snijden, maar omdat dit “krookworsten”zijn, rollen wij ze tot kleine rookworsten. Deze doop je dan in drie losgeklopte eieren en een bak met paneermeel. Dit herhaal je 3x tot je een goede, stevige paneerlaag hebt.

Zet je frituur op 190 graden, en bak je krookworst in ongeveer 4 minuutjes goudbruin (of tot ze mooi bruin zijn).

img_20161107_212846
Maar omdat wij graag delen, hebben we stiekem ook nog de bitterbalvariant gemaakt (als je je dus afvraagt wat het verschil is tussen een kroket en een bitterbal: de vorm). Als je nog leuke suggesties voor een naam hebt, lezen we het graag terug in de reacties op Facebook! Eet smakelijk!

Comments are closed.