Croque Asexuéel (super Tosti)

Croque Asexuéel (super Tosti)

De perfecte combi tussen een croque monsieur en een croque madame. Mijn tosti’s laten zich niet in hokjes stoppen verdorie!

“Fly, ik heb thuis gewoon een tosti-apparaat staan en laten we nou niet moeilijk gaan doen.”
Dit is niet moeilijk doen, dit is béter doen. Een Croque Asexuéel is het ultieme zondagsbroodje, het ultieme katerbroodje en gewoon beter dan je tosti of je melt (voor de hippe mensen onder ons).

Wat heb je nodig? (2pers.)


  • ongesneden groot brood (die van ons kwam van het Vlaamsch Broodhuys)
  • zakje met kaas
  • Dijon-mosterd
  • pakje met ham
  • meel
  • 100ml melk
  • klein klontje roomboter
  • nootmuskaat
  • 2 eieren

Stap één kan iedereen (die moet ik onthouden…). Snijd je brood in fijne plakken. Ik adviseer iets dunner te gaan dan dat ik dat gedaan heb, maar niet “machine”dun.IMG_5423

Dan gaan we een Roux maken. “De hel is een roux?” Nou, het is een basis voor een bechamelsaus waarvan we wat nodig hebben. Smelt in een pannetje op laag vuur een klein klontje boter. Zorg ervoor dat je boter niet bruin wordt maar gewoon langzaam smelt. Zet tegelijkertijd een pannetje met wat melk op het vuur en zorg ervoor dat je melk warm wordt. Als je boter gesmolten is, voeg je een klein beetje meel toe. Steeds een beetje tot het een wat dikke oranje/bruine pasta lijkt. Ik kan je hier moeilijk een vaste hoeveelheid geven, want het ligt eraan hoe groot je klontje boter was. Nu giet je beetje voor beetje de warme melk erbij. Goed blijven roeren en uiteindelijk krijg je een mooie dikke saus. Voeg wat nootmuskaat toe en klaar is je roux. Zet deze even aan de kant.

IMG_5424Dan nu de daadwerkelijke Croque. Pak je plakken brood en begin met bouwen. Als eerst smeer je een goede laag Dijon-mosterd op je broodje, dan een bergje kaas, daarbovenop je ham en daarboven weer kaas. Daarbovenop de tweede snee brood. Boter deze in met wat roomboter.
Verwarm een pan op midden-laag vuur met wat roomboter (serieus geen olijfolie, jullie mensen en olijfolie). Leg je broodje met de gesmeerde kant naar beneden, wacht tot hij goudbruin is en draai hem om. Zet nu je oven alvast aan op de grillstand.

Als beide kanten van je croque gebakken zijn en je kaas alles fijn op zijn plek houdt, zet je de broodjes op een bord. Je smeert aan de bovenkant van je broodje je bechamelsaus die je zojuist gemaakt hebt (je mag trots zijn op dit moment). Daaroverheen gaat nog een hoopje kaas en dat gaat in totaal de oven in. Laat het daar zo’n vier minuten staan of tot de kaas helemaal gesmolten is.

IMG_5422IMG_5419

Dan gebruik je de pan nog een keer om een spiegeleitje in te bakken. Ik ga je niet vertellen hoe je een ei moet bakken.
Plaats je ei bovenop je kaas en klaar!

En dat is hem dan Croque Asexuéel! Eet smakelijk!

IMG_5418

 

 

Comments are closed.