Gefrituurde kip met Szechuansaus

Gefrituurde kip met Szechuansaus

Wij zijn gek op gefrituurde kip, en wij zijn gek op de serie Rick and Morty! Wij hadden alleen niet gedacht dat we ze ooit konden combineren in een aflevering! Voor de mensen die niet weten wat een Rick of een Morty is: het is een serie over een wetenschapper en zijn kleinzoon die op avonturen gaan; de rest moet je maar opzoeken.

I JUST WANT THAT SZECHUAN SAUCE, MORTY!” In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat een deel van de aflevering om een McDonaldssaus die je vroeger bij je McNuggets kreeg. Maar omdat we niet zeker weten wat er in een McNugget zit (en dat willen we eigenlijk ook niet weten), maken we gefrituurde kip met Szechuan saus.

Wat heb je nodig? (2 pers.)


  • 600 gram kipfilet
  • 1 ei
  • 1 eetlepel (Dijon)mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 1/2 gesneden ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember (gesneden)
  • 25 ml balsamico-azijn
  • 15 ml sojasaus
  • 10 ml shaoxing-wijn (te koop bij de toko)
  • 20 ml Sriracha
  • 40 gram bruine suiker

Kipnuggets zijn normaal van kippengehakt, maar je bent klinisch gek als je van kipfilet kippengehakt gaat maken, dus gaan we ze gewoon in blokjes snijden. Als je dat gedaan hebt, mix dan het ei, de mosterd, de azijn en de cayennepeper samen tot een marinade en doe daar je blokjes kip in. Dat laten we zo’n 20 minuten marineren. Ondertussen gaan we de Szechuansaus maken!

Fruit eerst je ui, knoflook en gember tot ze mooi glazig zijn. Voeg dan je balsamico azijn, sojasaus, shaoxing-wijn, sriracha en bruine suiker toe. Laat de bruine suiker zachtjes oplossen en zet je vuur dan iets hoger zodat de suiker karameliseert, en zachtjes begint te bubbelen. Daarna is je saus klaar!

Nu je kip goed gemarineerd is, is het tijd om ze klaar voor de frituur te maken. Mix je bloem, peper, knoflookpoeder, uienpoeder en je paprikapoeder goed samen. Leg nu voorzichtigjes je stukjes kip in de  bloem en zorg ervoor dat alles netjes bedekt is.

Tijd om te frituren! Omdat wij bij Broervoer toch met onze tijd willen meegaan hebben we dit gekocht. Dus nu kunnen we iets exacter zijn met frituren dan “tot er belletjes omhoog komen“. Verhit je olie tot 180 graden, maar wanneer je de kip erin doet, zal de olie zakken tot ongeveer 150 graden. Frituur nu je kipstukjes tot ze mooi goudbruin zijn en eruit zien als kipnuggets. Eet smakelijk!

Comments are closed.