Misschien Poutine

Misschien Poutine

Poutine! De kapsalon van Canada! “Maar Fly, waarom zou je in godsnaam zoiets eten?” Ben je gek! Waarom zou je zoiets niet willen eten? Frietjes, kaas en jus! Er is maar één klein probleem met dit recept: de kaas of Cheese curds om exact te zijn. Cheese curds is een bepaald soort kaas die we niet hebben in Nederland (ongelofelijk, I know). Canadezen vinden dat je het geen Poutine mag noemen zonder Cheese curds; een beetje hetzelfde als dat er een beetje paard in je frikandel moet zitten. Wij hebben geen Cheese Curds, dus noemen we het een ‘misschien poutine’.

Wat heb je nodig? (2 pers.)


  • zak met mini-friet van de AH
  • 1 bol mozzarella/meikaas/wrongel (witte zachte kaas)
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 3 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • 400 ml warm water
  • zout en peper

“Ik weet niet of ik dit koken zou noemen, jongens.” Daar twijfelen wij ook aan, maar ja, kapsalon is ook niet een culinair hoogstandje. We beginnen met de gravy. Ik noem het gravy omdat het geen jus is zoals wij dat kennen. Het is bijna een soort saus. Technisch gezien is het een roux die we in plaats van met melk aanlengen met bouillon.

We beginnen met het mengen van de bouillonblokjes met 400 ml warm water. Roer dit even goed door tot alles is opgelost. Dit zetten we even aan de kant tot we het nodig hebben.

Doe een klontje boter in een pan op mid-hoog vuur. Wacht tot de boter helemaal gesmolten is, en een mooie gele kleur heeft. Voeg dan nu twee eetlepels bloem toe en meng dit rustig met de boter tot het opgenomen is. Blijf dit rustig even roeren en uitbakken voor een minuut of drie (vergeet niet: rauwe bloem is voor sukkels).

Als dit geheel wat bruiner wordt, voeg je de rest van je bloem toe. Nu krijg je meteen het idee dat je het fout hebt gedaan: het wordt een superdroge mix met klontjes. Voeg nu je bouillon beetje bij beetje toe. Blijf goed roeren; op deze manier verdwijnen al je klontjes. Laat de gravy zachtjes tot het kookpunt komen, want? “Rauwe bloem is voor sukkels.” Inderdaad. We zijn zo trots op jullie.

Nu is het tijd voor de frietjes. We denken dat jullie weten hoe je frietjes moet bakken, dus gaan we dat niet uitleggen. Als je er echt moeite mee hebt, staat er aan de achterkant van de zak hoe je het moet doen.

Snij nu je [kaas die je gekozen hebt] in blokjes, en verdeel deze over de frietjes. Giet dan zoveel gravy als je wil over het geheel. Maak het af met wat peper en zout. Je zou als je daar nog zin in hebt, hem een paar minuten in de oven kunnen zetten om de kaas extra smelterig te maken. Eet smakelijk!

Ps: Vind je het een leuk recept? Vergeet dan niet het recept op Facebook te liken!

 

 

 

Comments are closed.