Pasta Mafaldine

Pasta Mafaldine

Volgens het IPO (de Internationale Pasta Organisatie, en dat is een ding blijkbaar) zijn er meer dan 600 soorten pastavormen in de wereld. En jij dacht dat je er was met je spaghetti, tortellini en vlinderdasjes. De vorm van de pasta heeft invloed op iets dat ze in Italië “palato” noemen, en wij “mondgevoel”. Dus vandaag gaan we een Siciliaanse pasta maken met Mafaldine.

img_8555-2
Wat heb je nodig? (2 pers.)


 • Mafaldine pasta (Jumbo)
 • 1 blikje ingeblikte ansjovis
 • 2 blikjes tomatenpuree
 • 1 eetlepels suiker
 • rozijnen
 • pijnboompitten
 • olijfolie
 • paar teentjes knoflook
 • paneermeel
 • knoflookpoeder
 • Grana Padano (optioneel)

“Ja hallo, waar haal ik Mafaldine-pasta vandaan?” Wij hebben die gewoon uit het vak bij de Jumbo geplukt, waar we toevallig waren. Dus het zal wel bij de meeste supermarkten te halen zijn.

Net zoals bij onze knoflookpasta, gaan we eerst een klein beetje knoflookolie maken. We snijden de teentjes knoflook in plakjes om ze daarna langzaam in wat olie te “bakken”. Dat houdt in dat je je vuur op midlaag zet, en goed blijft roeren tot ze wat kleur krijgen (dit duurt een paar minuten). Snijd ondertussen je ansjovis in kleine stukjes. Hoe fijner je ze snijdt, hoe meer ze gaan oplossen in de saus.

Bak nu de sardientjes even mee in de knoflookolie. Op het moment dat de knoflook ook maar een klein beetje kleur krijgt, doe je er meteen de tomatenpuree bij. Om het zoute van de ansjovis een beetje tegen te werken, doen we een eetlepel suiker door de saus.

Vul dan de blikjes met water en voeg dat samen met een handje pijnboompitten-rozijnenmix bij de tomatenpuree. Zet het vuur nu zacht en laat even doorpruttelen.

img_8553-2

Zoals je in je soep croutons kan hebben, mag je pasta ook zoiets hebben. Je kan als je te veel tijd hebt zelf brood fijnmalen tot je hele fijne kruimels hebt, of je koopt een pak paneermeel. Pak een pan, zet hem op mid-laag vuur en bak je broodkruimels even kort. Bestrooi je broodkruimels met wat knoflookpoeder voor wat extra smaak.

Nu het belangrijkste van de pasta: je pasta. Iedereen gooit altijd maar olijfolie in hun pan met water “zodat je pasta niet kleeft”…. en dat is totale onzin. Je probleem is dat je je pasta in een te kleine pan kookt. Als pasta de ruime heeft om zelf te bewegen door het kokende water hoeft er dus geen olie bij. Onze Mafaldine moet exact zeven minuten koken, en daarna even kort in de pan met de saus meebakken. Je hoeft je water niet te zouten omdat de sardines al zout genoeg zijn.

Plaats je pasta op je bord, strooi je broodkruimels erover en rasp nog wat kaas over je pasta. Eet smakelijk!

img_8551-wit

 

Comments are closed.