Mosterd met rozemarijn en honing

Mosterd met rozemarijn en honing

       

 

“Jongens, mosterd is geen recept.” Dat is wat jij denkt. Wij werden het zat overal kombucha-recepten te zien (als je niet weet wat het is, ben je beter af), maar geen andere recepten over fermenteren. Terwijl de zomer/nazomer juist het moment is om te leren fermenteren (kunnen we daar patent op aanvragen? “Rik schudt nee”)
Dus hebben wij de afgelopen maanden een nieuwe hobby gevonden. We willen jullie namelijk dingen leren inmaken en/of leren fermenteren. Maar omdat het nog zomer is, beginnen we met iets dat je BBQ zoveel beter gaat maken! Mosterd!

Wat heb je nodig? (potje)


 • 2 grof gesneden witte uien
 • 75 ml witte wijn (maakt niet uit welke)
 • 75 ml witte azijn
 • 250 ml water
 • 125 ml appelcider azijn
 • 2 grof gesneden teentjes knoflook
 • 4 eetlepels gele mosterdzaadjes
 • halve eetlepel zwarte mosterdzaadjes
 • 2 eetlepels geel mosterdpoeder
 • snufje rozemarijn
 • snufje tijm
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels basterdsuiker
 • 3 eetlepels honing
 • 1 weckpot (800 ml van de HEMA)
 • leeg glazen potje (wij gebruikten een pestopotje voor de uiteindelijke mosterd)

Eerst gaan we iets maken dat een “basis” heet (goh…waarom zou dat zijn). Pak een pan en doe daar de gesneden witte uit, wijn, azijn, appelazijn, knoflook en het water in. Zet je vuur op hoog en wacht tot de boel gaat koken. Zodra alles aan de kook is, zet je je vuur terug naar mid-laag en laat je de basis ongeveer 15 minuten zachtjes doorpruttelen.

Dan zet je je vuur uit en laat je de boel afkoelen tot kamertemperatuur. Nu kun je natuurlijk Netflix gaan kijken en om het uur kijken of het al koud is, of gewoon roeren en blazen tot het okay is. Zeef dan je basis, zodat je uiteindelijk alleen het vocht overhoudt.

Vul nu je weckpot met de mosterdzaadjes, je rozemarijn, tijm en zout. Giet je basis over het mosterdzaadjesmengsel, sluit de deksel en wacht drie dagen.  “DRIE DAGEN?!?” Het heet ‘fermenteren kun je leren’, niet ‘zet een pan op het vuur en heb mosterd in tien minuten’. Zet je pot op een donkere plek (met voorkeur ergens in een kast).

Na drie dagen wachten hebben de mosterdzaadjes veel van de basis kunnen opslurpen. We gaan nu echt de mosterd maken, door de zaadjes met een staafmixer of keukenmachine te lijf te gaan. Je moet nu beslissen wat voor soort mosterd je wil hebben: grof, medium of helemaal glad. Hoe gladder je je mosterd wil hebben, des de meer je van je basis moet bewaren en moet toevoegen tijdens het pureren. Ik vind medium wel fijn, omdat het niet zo stevig is als grof maar niet zo dun als gladde mosterd. We zeven het geheel en vangen de basis op. Pureer dan je mosterdzaadjes, en voeg steeds wat basis toe tot je blij bent met de consistentie van de mosterd.

Proef dit nu niet. “Sorry?” Niet proeven, verse mosterd heeft een rare nare smaak die het beste te beschrijven valt als “natte inlegzooltjes”. Doe de mosterd in een kleine steelpan en doe er wat water bij tot het ongeveer lijkt op de dikte van yoghurt. Dit doen we omdat de mosterd wat gaan uitkoken. Verwarm dit op hoog vuur tot het begint met bubbelen. Zet het vuur dan op medium laag, en laat het 15 minuten zachtjes bubbelen. Blijf wel goed doorroeren, want anders bakt de mosterd aan.

Nu gaan we je potje steriliseren, dit doen we door het potje dat je gaat gebruiken in een oven te zetten van 160 graden voor ongeveer 20 minuten. Op deze manier blijft je mosterd goed houdbaar.

Nu je pot schoon is en je mosterd warm is, doe je de mosterd in je potjes. Laat hem eerst nog een week staan in de koelkast voordat je hem proeft. Dan pas is hij het lekkerst! Deze mosterd blijft ongeveer twee maanden goed (in de koelkast). En omdat gewoon mosterd op een lepel er niet zo mooi uit ziet: hier een hotdog met deze echt hele lekkere mosterd! Eet smakelijk!

 

Comments are closed.