Cosmopolitan

Cosmopolitan

Een nieuwe maand, een nieuwe Tiki Today! In de rubriek Tiki Today proberen we jullie te leren hoe je een bar thuis moet vullen, wat belangrijk is voor cocktails, hoe je cocktails maakt, en wat je vooral niet moet doen. De vorige keer hebben we een Moscow Mule gemaakt en dit keer maken we een Cosmopolitan!

We gaan het hebben over het meest belangrijke wat er in een cocktail moet zitten: drank.
Als je meedoet met Tiki Today betekent dit dat we langzaam je bar gaan uitbreiden. Dit doen we door iedere keer een cocktail te maken waarbij we bouwen op de vorige. Je moet het zien als zo’n maandblad waarbij je iedere maand een stukje van je dino krijgt en na 1280 jaar eindelijk je dino compleet hebt, maar dan met drank! Zo kun je dus iedere maand een fles aanschaffen en uiteindelijk een volledige bar hebben terwijl je exact weet wat je kan gebruiken.
De vorige keer hebben we geschreven over vodka, en dit keer gaan we het hebben over Triple sec.

Triple sec is een sinaasappellikeur die in superveel cocktails gaat. Meestal ligt het alcoholpercentage rond de 25%. De beste Triple  Sec vinden wij Cointreau. Cointreau komt uit Frankrijk en heeft een percentage van 40% en heeft een veel meer uitsproken smaak. Andere goede Triple secs zijn Grand Marnier en De Kuyper.

Wat heb je nodig? (1 glas)


  • 30 ml Vodka
  • 30 ml Cointreau
  • 3o ml cranberrysap
  • 30 ml citroensap
  • ijs
  • 1 limoen
  • 1 martiniglas
  • drankmaatje
  • 1 cobler shaker of wat je in huis hebt liggen

“Ja hallo, moet ik dat allemaal online gaan bestellen zeker” Dat is zeker een optie! Wij waren gelukkig in de stad en bij de Xenos hebben ze een hele selectie aan cocktailglazen en alles wat je aan spullen nodig hebt. Wij waren qua shaker en drankmaatje 8 euro kwijt.

Het is altijd belangrijk dat je drank ijskoud is. Dus herhalen we de les van de vorige keer: IJS! Voor cocktails kun je nooit genoeg ijs hebben. We beginnen met het koud maken van je glas. Vul hiervoor het glas met ijs en laat staan.

Aangezien wij altijd een avond uittrekken voor het maken en drinken van cocktails (zodat je zeker weten de beste versie krijgt van dit recept), persen wij twee netjes met citroenen.

Doe alle dranken in de shaker. Vul de shaker dan voor 3/4 vol met ijs en schud dan ongeveer 10 seconden de shaker. Je wil namelijk dat je het zo koud mogelijk serveert. “Maar als ik langer schud dan wordt hij toch kouder?” Nope.
Een sterke cocktail wordt zo’n beetje maximaal -7 °C dankzij de alcohol (ethanol). Door te schudden breek je het ijs waardoor er meer oppervlakte is en de kou van het ijs snel overgedragen wordt aan je cocktail. Door langer te schudden breek je meer ijs en verdun je je cocktail. Maar ik kan je moeilijk tegenhouden als je toch per se 20 seconden fancy wil schudden.

Als je nu meer van dit soort dingen over cocktails wil leren, raden wij deze drie boeken aan:

Dit zijn boeken met niet alleen recepten, maar ook achtergrondinformatie en weetjes zoals die hierboven.

Haal het ijs uit je glazen, haal de dop van je shaker af en giet je Cosmopolitan in de gekoelde glazen (let op: het ijs blijft achter in de shaker). Geniet ervan!

Ps: Vind je het een leuk recept? Vergeet het dan niet te liken op Facebook!

Comments are closed.