Vegetarische Vietnamese loempia’s

Vegetarische Vietnamese loempia’s

Of we van vlees houden? Goh, nooit echt over nagedacht… “Fly wat ben je toch ook een harteloos monster, denk eens aan al die lieve dieren”. Okay…., okay… PRIMA. Hierbij vegetarische loempia’s zonder druk vanaf buitenaf om eens iets anders te doen dan vlees.

Wat heb je nodig? (+- 25 stuks)


 • 140 gram glasnoedels
 • 1 hele spitskool (ongeveer 600 gram totaal gewicht)
 • 120 gram wortel
 • 120 gram champions
 • 120 gram taugé
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel sambal (ik verkies Brandal)
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 3 eetlepels maggi
 • 40 ml oestersaus
 • 40 gram suiker
 • loempiavellen (40 stuks, gewoon bij de toko)
 • 1 ei
 • keukenpapier
 • fles zonnebloemolie

IMG_5861

Eerlijk gezegd is dit recept enorm makkelijk. Het kost alleen net als de pulled pork wel wat tijd.
Om te beginnen pak je een grote pan waar je glasnoedels in kunnen. Deze vul je met koud water, en je laat de noedels er zo lang mogelijk in weken. Terwijl dat staat te weken haal je je loempiavellen alvast uit de viezer. Leg een vochtige theedoek over de vellen zodat de vellen niet uitdrogen.
IMG_5862Het principe van een loempia vullen is makkelijk: het zijn kleine dingetjes, dus snijd je de ingrediënten in kleine stukjes zodat ze in de kleine dingetjes passen. Dus snijd je wortel in reepjes (ook wel Jullienne genoemd door mensen die deftiger zijn dan ik; leer je toch nog iets op deze blog). De spitskool, champignons en de taugé snijd je gewoon super fijn.

Nu alles fijn gesneden is, is het tijd voor het maken van de vulling. Verwarm je wok op hoog vuur met wat olie en voeg een flinke snuf peper en een uitgeperst teentje knoflook toe. Doe dan de groenten erbij en wok tot ze fijn en zacht zijn geworden. Voeg de suiker, oestersaus, sojasaus, sambal en de maggie toe en roer alles even goed door tot alles een mooie kleur heeft. Zet dan het vuur laag. Giet nu je koude glasnoedels af; als het goed is zijn ze ondertussen flexibel geworden. Aangezien deze ook in de loempia’s komen, en deze dus ook in kleine dingen moeten passen, moeten de noedels kleiner gemaakt worden. De beste oplossing is gewoon een schaar. Knip korte stukken af tot je denkt dat je gewenste lengte hebt. Als je dat gedaan hebt, kunnen de noedels bij het gerecht. Zet het vuur nog even op hoog, mix alles goed en laat nog een minuutje staan. Doe al je vulling in een plastic bakje met een deksel, zet het in de koelkast en laat het daar 20 minuutjes staan. 

Loempia vouwenDaarna komt het leuke deel:
Het grote “Hoe vouw ik in godsnaam een loempia”-overzicht in vijf simpele stappen!
Je kan op het plaatje klikken voor een groter voorbeeld, wat je gewoon direct kan printen op A4 (subtiel Floris… heel subtiel).
Ik denk dat het in het algemeen wel duidelijk is wat er gedaan moet worden, maar voor de mensen die supergraag lezen leg ik het nog even stap voor stap uit:

 

 1. Leg een loempiavel in een ruitvorm neer. Vergeet niet de natte theedoek op de rest van de loempiavellen te houden.
 2. Pak nu je koude vulling en leg een schepje neer, ongeveer op de hoogte zoals te zien is in het overzicht.
 3. Rol de loempia op totdat de bovenkant van je rol gelijk is aan het midden van je ruit. Het is belangrijk dat je zo strak mogelijk rolt, aangezien er anders lucht in je loempia’s komt (en dat betekent later dat dat deel gaat drijven boven de olie).
 4. Vouw de zijkanten één voor één naar binnen, zodat ze strak tegen vulling aan liggen. Als het goed is lijkt je loempia nu een beetje op een enveloppe (de bovenkant in ieder geval).
 5. Rol je loempia verder tot er nog een klein driehoekje bovenaan zit. Nu is het moment gekomen om je eigeel van het eiwit te scheiden (op vriendschappelijke basis natuurlijk). Daarna smeer je het driehoekje in met je eiwit en rol je je loempia af.

IMG_5851
We zijn bijna klaar! De mensen die een frituurpan hebben staan kunnen direct aan de slag. Voor de mensen die geen frituurpan hebben, quote ik mezelf gewoon uit Kip á la chef:
“Dit geheel gaan we frituren. Nu heb ik geen frituurpan, maar ik heb wel een pannetje waar olie in kan. Het is belangrijk dat de pan DROOG is! Als de pan niet droog is gaat het gigantisch spetteren. Giet je olie in je pan en zet het vuur op  laag. De olie is warm als je de achterkant van een houten spatel in de olie steekt en er bubbeltjes omhoog komen.”

Bak je loempia’s ongeveer in 2 à 3 minuten goudbruin. Pas wel op bij het eten: de binnenkant is super heet!

Pro-Tip: Je kan natuurlijk ook het ei-geel gewoon bij de groenten mengen in plaats van weggooien. Deze loempia’s zijn moeilijk lekker met wat zoete chilisaus!

IMG_5852

IMG_5680

Eet smakelijk!

 

 

Comments are closed.