Kip “soortvan” Teriyaki

Kip “soortvan” Teriyaki

 

Hoe bedoel je, “soort van?”
Nou, ik ben een beetje gaan experimenteren vanuit een standaard teriyaki-recept en dit was het resultaat.

Wat heb je nodig? (2 pers.)


  • 2 grote kippenpoten
  • 1 broccoli
  • rijst of noedels voor twee
  • 50 ml lichte sojasaus
  • 50 ml donkere sojasaus
  • 2 cm gember gesneden
  • 6 eetlepels bruine suiker
  • sesamzaadjes

Normaal probeer ik het simpel te houden, maar omdat we hier kip met vel nodig hebben, moeten we kippenbouten ontbenen. Dit klinkt super moeilijk, maar met een scherp mes is het zo gedaan. Probeer in de lengte met het bot mee te snijden en dan rondom. De bedoeling is om het vel zoveel mogelijk heel te houden.

Meng alvast je sojasaus, de bruine suiker en de gesneden gember in een kom. Even goed roeren tot de suiker is opgelost.

img_3804-2

Pak een koekenpan en zet je vuur op laag. Doe wat olijfolie in de pan en bak je kip op de huid voor ongeveer 8-10 minuten. Daarna bak je de kip kort op de andere kant. Haal de kip van het vuur om hem te laten rusten, en verwarm nu in dezelfde pan je saus die je net gemaakt hebt. Zet op het andere vuur het water voor je rijst en je broccoli op.
Zet je vuur op mid-hoog om je saus wat te karameliseren; je wil dat je saus namelijk wat dikker is. Dit kun je het best testen door de achterkant van een lepel in de saus te doen, en dan een vinger erover heen te halen. Zie je een duidelijke streep? Dan is je saus dik genoeg.
Nu je toch een vinger met saus hebt, kun je best proeven of er voor jouw smaak nog wat suiker of zout bij moet. Is je saus perfect?

Dan is het moment aangebroken om je broccoli en je rijst te koken, 8 á 9 minuten.
Leg dan nu je kip terug in de pan met de huid omhoog en lepel wat van de saus erover heen. Snijd de kip in reepjes en serveer op de rijst met broccoli, met wat sesamzaadjes eroverheen. En klaar! Eet smakelijk!

kip-terry2

Comments are closed.