Texas Chili

Texas Chili

Okay, we moeten praten. Er is tegen je gelogen…. Chili met maïs en gehakt is geen echte chili. “Maar het ziet er zo gezellig uit met de maïs!”. Dat snap ik ook nog wel; ik wil ook echte kaarsen in mijn kerstboom… maar dat betekent nog niet dat dat een goed idee is.

Echte chili is geweldig. En met geweldig, bedoelen we geweldig. Ik sta om 3 dingen bekend, waarvan er eentje chili maken is. Het is een wonder dat het zo lang geduurd heeft voordat ik dit recept op Broervoer zet. Dit recept heb ik de afgelopen vier jaar steeds een beetje verbeterd. SPOILER: Dit recept duurt ideaal gezien twee dagen om te maken vanwege de perfecte bouillon (<– volgende week de link) die ik gebruik.

Wat heb je nodig? (4 pers.)


 • 500 ml runderbouillon
 • 1 fles Skuumkoppe
 • spekjes
 • 700 gram runderlappen
 • 2 jalapeño’s (AH)
 • 12 gedroogde pepers (Toko)
 • 2 groene paprika’s in kleine blokjes gesneden
 • 5 tomaten in kwartjes gesneden
 • 3 grote fijngesneden witte uien
 • 4 knoflookteentjes
 • 1 theelepel Droste cacao
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1 theelepel gedroogde basilicum
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • bruine suiker
 • zout & peper
 • cheddar

“Mijn god wat een lijst”  Klopt! Daarom staat deze chili ook in onze beroemde “Wie heeft er in godsnaam tijd voor?” -categorie! We proberen altijd dingen te maken die iedereen kan maken, maar in dit geval moet je toch even zoeken naar de gedroogde pepers. Wij kochten ons zakje gedroogde pepers in de toko in Utrecht aan de Croeselaan.

We nemen de gedroogde pepers en snijden ze open. Verwijder de stam en de zaden: we gaan voor smaak en niet voor pittig. Snijd nu de pepers in grove stukken en verwarm die in een droge pan tot je ze begint te ruiken.
Nu doe je de verwarmde pepers en alle kruiden (dus nog niet de bruine suiker, peper en zout) in een blender. Deze pulseer je tot je een fijn poeder hebt. Gefeliciteerd! Je hebt je eigen chilikruiden gemaakt.

“Oeh fancy een gifje!”

Nu pak je een grote hoge pan en zet je je vuur op mid-hoog. Dan bakken we daar de spekjes in tot ze genoeg vet hebben afgegeven. De spekjes zetten we even aan de kant, anders worden ze iets te krokant in je chili. Snijd nu je runderlappen in gelijke kleine stukken en zet je vuur op hoog. Daarna gaan we ze in shifts bakken. “Maar waarom niet allemaal tegelijkertijd?” Omdat je je vlees dan aan het stomen bent en niet aan het bakken. Ze hoeven maar kort, omdat je ze toch daarna twee uur laat sudderen.

Als je klaar bent, moet je pan er ongeveer zo uitzien. We doen nu de uien in de pan en bakken ze kort. Als de uien een beetje glazig zijn, gaan we de pan “blussen”; wat betekent dat we er een vloeistof bijgooien om de smaakvolle stukjes aan de onderkant los te weken. Ik gebruik een half flesje Skuumkoppe. Gebruik je spatel om de stukjes een beetje los te steken.

Tijd voor handschoenen, we gaan onze jalapeño snijden! De meeste mensen denken dat de pittigheid in de pitjes zit, maar het zit dus vooral in het witte gedeelte in de peper. We snijden de jalapeño in zeer fijne stukjes.

Doe nu je tomaten, paprika, runderbouillon, jalapeño, spekjes en vlees terug de pan in en doe de helft van je chilikruiden erbij. Even goed doorroeren en dan de pan met de deksel erop op laag vuur zetten en zachtjes laten pruttelen voor 2 a 3 uur uurtjes. Ik snap dat je denkt “hoe smaakt het nu?” en dat je wil proeven, maar op dit moment is het vrij smaakloos. Dat komt omdat alle gedroogde chilikruiden weer gehydrateerd moeten worden en dat duurt even. Wacht dus ook even met het zouten en peperen.

Na 2 uur haal je de deksel van de pan en proef je je chili. Voeg nu 3 eetlepels bruine suiker toe. Als je de chili te mild vindt, doe je nu de rest van je chilikruiden erbij, en laat je het nog een uurtje op het vuur staan. Je bent bijna klaar!

Om Texaanse chili helemaal af te maken, gaat er nog wat geraspte cheddar en wat vers gesneden rode ui in je kom! Eet smakelijk!

Comments are closed.