Vleeslasagne

Vleeslasagne

“Pardon? Vleeslasagne? Gadverdamme, hoe zit het met de groenten?”
Pardon? Groenten? Ben jij gek, wie stopt er nou groenten in zijn lasagna?

Iedereen die paprika’s en champions in zijn lasagne stopt, moet onmiddellijk stoppen. Ik herhaal, leg de paprika neer. Vandaag gaan we een klassieker maken. Eentje waarbij je niet je halve moestuin leeg rooft…

Wat heb je nodig? (4 pers.)


 • wortel/winterpeen
 • 3 tenen knoflook
 • grote ui
 • 1 kilo rundergehakt
 • 300 ml rundvleesbouillon
 • 800 ml melk
 • 2 eieren
 • 2 blikje tomatenpuree (zo’n miniding van 12 cent)
 • lasagnebladeren
 • peterselie
 • zakje kaas
 • olijfolie

IMG_1176new

Dit is zoals ik het geleerd heb van een geliefde Italiaanse vriend Marco Mancino. En je weet dat het goed zit als zijn achternaam eindigt met cino.”Maar Fly, wortel is een groente”. Ik weet het… ik weet het. Maar wat ik bedoel is dat de Nederlandse versie van lasagne overladen is met paprika en courgette en niet half zo lekker is als de Italiaanse Ragu.

Schil je wortel en raps (ja ik zei het echt zo, raps) daarna de wortel voor ongeveer een kwart super fijn. Dus niet snijden, echt raspen met zo’n ding waar je altijd van denkt dat je je vingers gaat kwijtraken. Ik weet dat dit echt bagger is om te doen, maar vertrouw me (als het het niet waard was zou ik het ook niet doen). Snijd daarna je ui in zeer kleine stukjes.

IMG_1181Daarna pak je een pannetje en doe je daarin een laagje olijfolie en een uitgeperst teentje knoflook. Zet het pannetje op mid-laag vuur. Doordat je de knoflook langzaam verwarmt, verbrandt je knoflook niet, en door dit langzaam te doen geef je de olijfolie de smaak van je knoflook zodat deze zometeen nog beter door de saus
heen gaat. Als de olie eenmaal een beetje warm is, doe je de uien en de wortel erbij en zet je het vuur op hoog. Roer dit goed door en laat dit even een paar minuten staan totdat alles mooi glazig is en verminderd is qua volume. Zoek nu een fijne grote pan voor je vlees, en begin dit zachtjes alvast rul te braden. Zet ook alvast je waterkoker op met water. Als het water kookt, breek dan een half bouillonblokje af en meng het met 300 ml kokend water.

Als je ui-wortel-knoflookmengsel mooi glazig is, gaan we er saus van maken. Doe er een blikje tomatenpuree bij en roer deze rond in de pan. Voeg dan het groentemengsel + bouillon toe aan de pan met gehakt. Roer dit alles even goed om en zet het vuur op hoog. Je saus gaat nu ongeveer 10 à 15 min. inkoken zodat de smaken wat heftiger worden (blijf goed roeren).

IMG_1192Om je saus echt een saus te laten worden hebben we nog wat nodig wat je saus kan binden. Iedereen die maïzena gebruikt om dit soort dingen te binden moet onmiddellijk stoppen. Je kan gewoon eiwitten gebruiken om dingen te binden en dat is dan ook wat we gaan doen. We doen de helft van de melk erbij en roeren alles nog een keer goed door. We laten dit inkoken tot het vlees weer goed zichtbaar is, voeg dan de andere helft toe en laat dat ook opnieuw inkoken. Klop dan twee eigelen los en voeg deze toe en roer het nog echt een keer goed door, anders krijg je klontjes in je saus.

En nu de lasagne. Super simpel: vet je schaal in en het bouwen gaat zo: bladeren, vlees, kaas, vlees, bladeren, vlees, kaas etc. etc. tot je bak vol zit. In de tweede laag voordat de kaas erop gaat, doe je een flinke hand peterselie. Ik adviseer verse maar als je gedroogde bij de hand hebt zou ik dat gewoon gebruiken.Omdat ik af en toe fancy kan zijn, gebruik ik naast gewone kaas provolone. Zet dan je oven op 180 graden voor 20 minuten en klaar!

IMG_1210

IMG_1224

 

Eet smakelijk!

 

Comments are closed.