Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork is geweldig! Het probleem is alleen dat ik niet aan 14 kilo varkensschouder kan komen bij de AH (en ik ben blut, dat ook) en geen smoker heb. Wat ik wel heb, is een oven en gewone schouderkarbonade. Dus gaan we dat gebruiken. Het geheim van echt goede pulled pork is de saus. Nu ben ik het afgelopen half jaar druk bezig geweest met eigen worsten maken en het maken van sauzen. Dus speciaal voor deze pulled pork zal ik ook het recept van mijn BBQ-saus er online bij zetten.

Heeft iemand wel eens zelf brood gemaakt (en ik bedoel niet met een machine)? Dit lijkt er verdacht veel op. Je bent niet lang bezig met voorbereiden (reken een half uurtje), maar je moet gewoon lang wachten: zo’n 5 à 6 uur. Dit gerecht valt onder de nieuwe categorie “Wie heeft er in godsnaam tijd voor?”. Een recept voor in het weekend dus.

Wat heb je nodig? (2 pers.)


 • 1 kilo schouderkarbonade
 • een zakje zachte broodjes
 • kopje water
 • 400 ml ketchup
 • 500 ml dr. pepper
 • 3 eetlepels azijn
 • 5 theelepels gerookt paprikapoeder
 • half theelepeltje mosterdpoeder
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • Worcestersaus
 • 120 gram bruine suiker

totaal

Ik ben niet echt van de adviezen (zegt de kerel met een foodblog), maar als je toch nieuw paprikapoeder en/of mosterdpoeder moet kopen, zou ik Colman en la Chinata adviseren. Ik vind ze veruit het beste van wat je in het schap kan halen (en nee, ik word niet gesponsord). Het is gewoon veel beter van smaak en je doet er langer mee dan de kruidenpotjes van het b-merk.

IMG_0582Verwarm alvast je oven voor op 160 graden. We beginnen eerst met de saus. Pak een pan en zet het vuur op mid-hoog. Doe de ketchup in de pan samen met je bruine suiker, azijn, twee theelepels paprikapoeder, een theelepel knoflookpoeder, een snufje zout en drie theelepels Worcestersaus. Roer dit allemaal goed door elkaar. Giet dan de dr. Pepper erbij en laat het zachtjes trekken voor vijf minuutjes. Vergeet niet af en toe te roeren. Zet het vuur daarna hoog zodat het zachtjes begint te koken. Laat dit ongeveer 10 minuten doorkoken en laat dan je saus fijn afkoelen. Ik snap dat het veel saus is, maar je wil niet te weinig saus bij je pulled pork hebben (ik kijk boos naar bepaalde foodtrucks op dit moment). Als de saus is afgekoeld kun je de 400 ml ketchupfles die je gebruikt hebt opnieuw gebruiken als fles voor je BBQ-saus!

Terwijl je wacht tot je saus afkoelt begin je met het kruiden van je vlees. Het is belangrijk dat je karbonades een beetje smaak meekrijgen in de oven. Meng daarom drie theelepels paprikapoeder, je mosterdpoeder, een theelepel knoflookpoeder, een goede snuf zout en wat peper in een bakje. Dep je karbonades droog en bestrooi ze dan met je kruidenmix.
IMG_0586

oven
Leg de gekruide karbonades in een ovenschaal (zorg ervoor dat ze elkaar niet teveel overlappen) en smeer er dan wat van je BBQ-saus overheen (mag nog warm zijn). Wikkel dan een stukje aluminiumfolie om je schaal heen. Verlaag de temperatuur van je oven van 160 naar 110 graden en zet je schaal in de oven neer. Vergeet niet een glas met water in je oven te zetten, dit zorgt ervoor dat je karbonades niet uitdrogen. Zet je ovenwekker op drie uur en ga een serie kijken, de was doen, een rondje lopen, de kat aaien en kom dan terug (niet per se in die volgorde). Draai je karbonades na die drie uur om en zet de oven op nog eens drie uur.

Bijna klaar…! Haal je ovenschaal met karbonades uit de oven, leg de karbonades op een bord en trek met twee vorken het vlees uit elkaar. Als je de stukken nog iets kleiner wil hebben kun je er nog eens met je mes doorheen gaan.

Doe je pulled pork op een broodje, gebruik een goede hoeveelheid saus en klaar is kees! Je kan wat salade maken voor erbij, maar dit is optioneel.

IMG_0638IMG_0655

IMG_0678

Eet smakelijk!

 

Comments are closed.