Loetje Restaurant Review

Loetje Restaurant Review

Utrecht barst van de kleine cafés en eettentjes. Zoals Rik in Rotterdam reviews doet, doe ik dat in Utrecht. Deze keer: de nieuwe Utrechtse vestiging van het Amsterdamse Loetje.

IMG_0479

Vroeger gingen mijn broer en ik wel eens eten bij mijn oma. Dan bakte mijn oma de biefstuk in een roestvrijstalen pan met een goede klont boter. Dit zorgde ervoor dat je biefstuk bijna gefrituurd werd in een laagje roomboter. Tijdens het eten stond er dan een bord met witte boterhammen op tafel waarmee je dan kon dopen.

IMG_0494Dit is het concept van Loetje, hoewel ze natuurlijk nog meer op de kaart hebben staan. De signature dish is biefstuk, jus, en brood. Duidelijk en simpel, en dit doen ze blijkbaar al 35 jaar. Restaurants moeten tegenwoordig iets hebben, iets waardoor ze duidelijk anders zijn.  “The best burgers in Town”, “geheime saus”, “vers uit Canada”, “gezegende granen door de Dalai Lama” noem maar op. Loetje is geen greintje pretentieus. Het is biefstuk (ossenhaas) geserveerd in een diep bord met jus, en een paar sneetjes witbrood.
“Biefstuk met jus is vet”
Beter had ik het zelf niet kunnen zeggen.

Loetje zit op een bekende plek in Utrecht, namelijk in het oude pand van de Havana op het Oudkerkhof. “Maar zit daar niet dat rare kip- en kreeftrestaurant?” Nou nu niet meer dus.

Wij komen op een maandag rond half 6 binnenlopen en het is er echt al behoorlijk druk. Reserveren kan pas met 6 man, dus wil je leuk zitten dan moet je op tijd binnen zijn. Je komt binnen en het valt op dat je bijna niets meer van de Havana kan herkennen. Het is goed aangekleed en er hangen verschillende foto’s en bordjes op de muur. Sommige echt leuk, andere lijken van de Xenos vandaan te komen. Er zijn veel tafeltjes en er is ook een klein terras buiten. Achterin het restaurant is een wasbak te vinden waar je je handen en gezicht kan wassen.

IMG_0509 IMG_0505

Je kan een voorgerecht bestellen, maar ik ben hier maar voor één ding: vlees met jus! Ik bestel er nog wel frietjes en een salade bij om wat af te wisselen… maar toen de bak op tafel stond begon ik te twijfelen of ik een bak voor drie man had besteld. Ik heb netjes gevraagd aan onze lieftallige serveerster of ze zich toevallig vergist hadden, maar ze vertelde me dat ze gewoon grote porties hadden om “te delen”. Wat awesome! Je kan de friet (en de salade) makkelijk met twee man delen, zelfs een derde kan redelijk mee eten. De friet is trouwens lekker en met goede mayo.

En dan hetgeen waarvoor ik kwam! Er komt een halfdiep bord op tafel met een mooi stuk ossenhaas in het midden. Geen grill marks, geen speciale saus of dressing… Nee, gewoon een stuk ossenhaas in een zwembadje van roomboterjus.IMG_0468 IMG_0461

Misschien ben ik nostalgisch over dit specifieke eten, maar dit eten brengt een soort rust met zich mee. Ik weet hoe super zweverig dat klinkt, maar het is wat het is en het is goed in dit geval. De ossenhaas wordt standaard medium-rare geleverd en hoewel ik mijn steak normaal rare eet, vond ik dat ik hem hier eerst maar op hun manier moest eten. De ossenhaas is perfect gebakken, fijne korst, zacht roze van binnen en gewoon fijn. De jus is lekker, het witbrood is gewoon witbrood; maar samen zijn ze geweldig.
Het rare is dat bij veel gerechten als er te veel saus of jus bij zit, je het vrijwel meteen uit het raam kan mikken. Dit omdat je hele gerecht dan naar de saus smaakt of super vet wordt. Dat is hier totaal tegenovergesteld, meer is beter! Er wordt ook niet moeilijk gedaan om een extra sneetje brood (of 3).

IMG_0473  IMG_0476

TL;DR
Doen! Een restaurant dat ronduit de middelvinger geeft aan “calorieën tellen” is er eentje die je niet vaak tegenkomt. Het is het meer dan waard om langs te gaan. De service is snel en vriendelijk, en het restaurant is mooi ingericht. De porties zijn groot, de prijs is prima. Ik denk dat zulke pure restaurants tegenwoordig zeldzaam zijn en ik raad dan ook iedereen aan om het te proberen.

Beoordeling Loetje

 

Comments are closed.