Kip à la chef

Kip à la chef

Op het Vredenburg zit de beste Chinees van Utrecht, genaamd “Paradijs”, en daar hebben ze één van mijn favoriete gerechten. Ik heb het nog nergens anders kunnen vinden: hun beroemde Kip á la chef. Nu kan ik niet iedere week uit eten, dus heb ik een receptje in elkaar gedraaid gebaseerd op verschillende andere recepten. Ik beloof je: Als je dit maakt als er mensen langskomen denken ze dat je bij de Chinees moet zijn geweest. Naast de Hotdog Deluxe is dit recept zo goed dat niemand verwacht dat je het zelf kan maken.

Wat heb je nodig? (2pers.)


 • twee kipfilets
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • snufje zout
 • 4 eetlepels shaoxing-wijn (te koop bij de toko)
 • 1 eetlepels sojasaus
 • 1 theelepel maizena voor de saus
 • een kwart kopje maizena voor het beslag
 • 1 ei
 • 4 eetlepels basterdsuiker
 • 1 theelepel sambal (Brandal FTW)
 • 3 eetlepels witte azijn
 • 1/2 glas warme kippenbouillon (ik gebruik een hoog theeglas)
 • 3 knoflookteentjes
 • 1 rode peper
 • 1 fles zonnebloemolie

IMG_4727 copy

Holy moly dat is me een lijst. Oh… had ik niet gezegd dat dit meer een recept is als je zin en/of tijd hebt om te koken?  Dan weet je het nu.

Snijd je kipfilet in zeer gelijkmatige blokjes. We gaan de boel frituren, dus het is slim om alles dezelfde grootte te maken zodat je weet waneer ze klaar zijn. Als dat klaar is gaan we de kip marineren. Mix in een grote kom (komt later van pas) het volgende: baking soda, peper, paprikapoeder, zout en twee eetlepels shaoxing-wijn (die je bij iedere toko voor onder de € 2,- kan kopen). Even goed doorroeren, kip erbij doen en dan aan de kant zetten.

Nu maken we de “chef-saus”. Pak een andere kom en daarin mixen wij: suiker, maizena, sambal, sojasaus, azijn, kippenbouillon en de rest van de shaoxing-wijn.
Mix dit allemaal goed samen, totdat de suiker en de maizena compleet opgelost zijn. Het ziet er nu nog niet lekker uit, en het smaakt ook nog nergens naar.

En nu het leuke deel! Het beslag maken voor de kip! In de grote kom waar we de marinade van de kip in gemaakt hebben, doen we het kwart kopje maizena en het ei. Gewoon even goed mixen met de handen zodat alles netjes een laagje heeft (met je handen marineren is niet eens optioneel).

IMG_4728 copyDit geheel gaan we frituren. Nu heb ik geen frituurpan, maar ik heb wel een pannetje waar olie in kan. Het is belangrijk dat de pan DROOG is! Als de pan niet droog is gaat het gigantisch spetteren. Giet je olie in je pan en zet het vuur op  laag. Je moet ongeveer 2 cm aan olie hebben in je pan om te frituren.
De olie is klaar als je de achterkant van een houten spatel in de olie steekt en er bubbeltjes omhoog komen.

Nu doe je rustig je kipstukjes één voor één in de pan. Bak ze 2 à 3 minuten tot ze een beetje bruin zijn. Haal ze eruit en laat ze even drogen op een bord met wat keukenpapier. Je hebt als het goed is redelijk veel stukjes, dus waarschijnlijk moet je dit 2 á 3 keer doen.
Als je alles gefrituurd hebt, snijd dan één van de grootste stukjes door om te kijken of je kip gaar is. Als je kip gaar is: goed zo! Zo niet: boehooo. Zet het vuur iets hoger (echt een fractie hoger) en frituur alles een tweede keer tot de kip goudbruin en knapperig is. Haal de stukjes kip eruit, en doe ze op een bord met wat keukenpapier, en wikkel dat even in aluminiumfolie.
We zijn nu klaar met frituren. Zet je pan veilig weg om af te koelen, bijvoorbeeld ergens buiten onder een afdakje.

IMG_4731 copyEn nu gaan we verder met de chef-saus! Snijd je peper in stukjes. Als je niet van pittig houdt (wederom boehooo) kun je de zaadjes wegsnijden. Pak een wokpan, giet daar een klein beetje olie in en zet het vuur op mid-laag.  Doe de peperstukjes in de pan en knijp dan drie teentjes knoflook boven de pan uit. Blijf goed opletten, de knoflook hoeft maar een klein beetje gebakken te worden.
Giet nu de chef-saus mix bij de peper en de knoflook! Zet het vuur nu op hoog, en laat het mengsel fijn indikken tot een dikkere saus. Als de saus goed is ingedikt, kip erbij doen en even goed doorroeren zodat alles mooi bedekt is met saus.

IMG_4730 copyDaarnaast kun je niet alleen gefrituurde kip eten (nou… okay, maar dat doen we niet). Dus kook wat rijst en wat wokgroenten erbij zodat je het idee hebt dat het niet alleen gefrituurde kip eet.

Pro-Tip: Tijdens het schrijven van dit recept bedacht ik mij ineens dit: Als je voor de El cheapo makkelijke weg wil gaan, kun natuurlijk kipnuggets gebruiken + deze saus. Ik heb het nog niet aangedurfd…misschien in de toekomst.

 

En dat is hem dan! Kip à la chef! Verbaas je moeder, je tante, de buurvrouw, je vriend of je huisgenoot met het feit dat je WEL kan koken want “Ik kan wel koken, maar ik heb alleen nooit de tijd”. Eet smakelijk!

IMG_4643

Comments are closed.